A mai nappal elkezdődött az adóvisszatérítéseket érintő indexált adókedvezmények visszafizetése!

Szerző: | nov 22, 2022 | Egyéb kategória

A családi pótlék indexálásának eltörlése érintette az adóvisszatérítésben igénybe vehető családi adókedvezményeket is.

A Finanzamt felülvizsgálta a 2019 óta meghozott adóhatározatokat és akiket érintett az indexálás, azoknak most korrigálta az adóvisszatérítés összegeit.

A napokban utalják az új és a régi adóhatározatok összegének különbözetét.

Aki a 2019-es, 2020-as, vagy 2021-es évek valamelyikére nem kap határozatot, az azt jelenti, hogy már az eredeti adóhatározatban eleve a maximálisan visszatéríthető összeget kapta meg.

Az összegeket automatikusan felülvizsgálják és korrigálják.

Oka:

Az Európai Bíróság 2022. június 16-i C-328/20. sz. ítéletében kimondta, hogy a Familienbonus Plus, az egyedül kereső és egyedül nevelő adókedvezmény, valamint a gyerektartási adókedvezmény és a több gyermek után járó adókedvezmény indexálása nem egyeztethető össze az uniós joggal. A jövedelemadóról szóló törvény ezért módosult, és jogi alapot teremtettek a többletbefizetésekhez, ha az indexálás miatt alacsonyabb levonásokat vettek figyelembe (§ 124b Z 410 lit. a EStG 1988 idF BGBl. I Nr. 138/2022). Eszerint az Ön adóvisszatérítésére a hatályon kívül helyezett indexálási rendelkezést alkalmazták. Mivel a személyi jövedelemadó indexálás alkalmazása nélkül történő újraszámítása az Ön számára kedvezőbb, a határozat ennek megfelelően módosult.

Ez is érdekelheti

Újabb jogvita
Újabb jogvita

Jogvita miatt késik az osztrák családi pótlék

KÉRDÉSE VAN? HÍVJON MINKET!

omip

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Határidők, hasznos információk. Ne maradjon le a legújabb hírekről!
    Adatvédelmi tájékoztató

    Impresszum

    Minden jog fenntartva!-OMIP Sopron