Minden európai uniós állampolgár problémamentesen nyithat bankszámlát Ausztriában.

Mert a legtöbb bank a negyedéves számlavezetési költségeken felül nem számol fel egyéb költséget.

Mert Ausztriában a banktitok még mindig létezik. Senki másnak nem adnak ki információt a bétetek nagyságáról és a bankszámla forgalmáról, csak a tulajdonosnak (kivéve bűncselekmény, pénzmosás esetén). A banki titoktartás alkotmányban szabályozott és csak 2/3-os többséggel lehet megváltoztatni.

Ausztriában még nem hagytak bankokat csődbe menni! Vagyis Az európai uniós irányelvek alapján a betétbiztosítás ugyan 100.000.- Euro, de valójában nyugodtan alhatunk akkor is, ha ennél sokkal több pénzünk van a bankban. Az osztrák állam elvi kérdésnek tartja, hogy a betétesek pénze biztonságban legyen.

Célszerű olyan bankot választani, amely a lakóhelyünkhöz, vagy a munkahelyünkhöz közel van.

Fontos szempont lehet, hogy legyen magyar nyelvű ügyintézőnk.

Milyen kamatokat lehet elérni? Mennyi adót vonnak el kamatból?

Ausztriában az Euró a törvényes fizetőeszköz, így az Európai Központi Bank irányadó kamatai az irányadóak. Folyószámla kamat 2014-ben : 0,05%, takarékbetétkönyv (Sparbuch) 1-2 éves lekötéssel 0,5% körül van évente.

Az osztrák lakcímmel rendelkezők kamatadót fizetnek (KEST) ennek mértéke 2016 január 1-jén emelkedett, mértéke 27,5%.

A külföldi lakcímmel rendelkezőktől szintén – az európai rendeletek alapján, ún. Auslands-KESt-Verordnung – a KEST kerül levonásra. Mértéke 27,5%.

Olyan bankot tudunk ajánlani, ahol profi magyarul beszélő csapat dolgozik, a bankkártyát az egész euró zónában ingyenesen használhatja, illetve internetes hozzáférést kap a bankszámlájához

Keresse bátran munkatársunkat!

Ausztria, akárcsak Svájc vagy Belgium, Luxemburg, Liechtenstein gyakran a befektetni vágyók célállomása. Nem csoda, hiszen az ország nagyon fejlett, magas színvonalú és nagy múltra visszatekintő pénzügyi, befektetési kultúrával rendelkezik. Sok nemzetközi cég tevékenykedik Ausztria területén, mivel stabil és kiszámítható a törvényi szabályozás. Az osztrák állam különösen nagy jelentőséget tulajdonít a legjobb ( AAA ) besorolás megtartásának.Ausztria esetében a biztonság és állandóság jut először eszünkbe!

Számos lehetőség van, többek között, részvények, kötvények, befektetési alapok, életbiztosítások, takarékbetét számlák.

Mivel a sok ajánlat között nehéz kiigazodni, ezért javasoljuk személyes tanácsadó bevonását. Lehetőleg ne egy bank, vagy biztosító embere legyen, hiszen ők a saját társaságuk termékeit javasolhatják csak!

A legtöbb biztosító társaság csak osztrák lakcímmel rendelkező személyekkel köt biztosítást.

Az Ausztriában hivatalosan dolgozó, de magyar lakcímmel rendelkezőknek sem kell azonban feltétlenül magyar biztosítókhoz fordulniuk, ugyanis néhány társaságnál ezekkel a feltételekkel is szívesen látják az ügyfeleket.

Ha valakinek a megtakarítás a lényeg, akkor lehet találni olyan társaságot is, amely sem lakcímet sem munkaviszonyt nem kér az életbiztosítás megkötésekor.

Érdemes a magyar termékek körében is tájékozódni, ugyanis több biztosító fejlesztett utóbbi időben olyan termékeket, amelyek figyelembe veszik, hogy a szerződő másik európai országban szerzi a jövedelmét. Tehát akár Euróban is fizethet az ügyfél és/vagy kiterjesztette a szolgáltatásokat a tartósan külföldön tartózkodók részére. Itt javasoljuk a független szakember bevonását a választásba!

Alapvetően 2 típusú biztosítás létezik: a vagyon biztosítások, illetve a személyi biztosítások.

Fontos tudni, hogy a vagyon biztosítások esetében pl. autó, lakás, ház, stb… csak azokat a vagyontárgyakat lehet biztosítani, amelyek Ausztria területi hatálya alá esnek. Vagyis csak osztrák rendszámú autóra, illetve Ausztria területén található ingatlanra fognak a biztosítók szerződést kötni.

A személyi biztosítások esetében a fentebb említett lehetőségek állnak az ügyfelek rendelkezésére.

Ausztriában a biztosítási illetve a biztosítási szerződés törvénye szabályozza a fizetés feltételeit.

Akinek nincs osztrák lakcíme, azok CSAK csoportos beszedéssel fizethetik a díjakat, vagyis osztrák bankszámlával kell rendelkezniük.

Akinek van osztrák bejelentett lakcíme, fizetheti csekken, átutalással, illetve csoportos beszedéssel is a díjakat. A csoportos beszedés ( Abbuchungsauftrag ) azonban minden esetben a legcélszerűbb.

Mivel számos biztosító tevékenykedik Ausztriában, ezért a választás nehéz lehet.

Célszerű egy független biztosításközvetítő céget megbízni, hogy keresse ki nekünk a legkedvezőbb ajánlatot. Ennek az az előnye is megvan, hogy egy profi szakember képvisel minket a biztosítókkal szemben, nem kell az ügyfélnek bajlódni az ügyintézéssel, levelezéssel.

Forduljon bátran munkatársainkhoz, és ismerjen meg egy profi magyar csapatot, akik az Ön kívánságainak megfelelően garantáltan a legjobb ajánlatot keresik ki a piacról!

Pénzügyi kérdésekben forduljon több éves tapasztalattal rendelkező, független biztosításközvetítő és befektetési tanácsadónkhoz! Sárdi Péter www.sardipeter.com