Pénzügyi szolgáltatások

Minden európai uniós állampolgár problémamentesen nyithat bankszámlát Ausztriában.

Miért előnyös az osztrák bankszámla?

Mert a legtöbb bank a negyedéves számlavezetési költségeken felül nem számol fel egyéb költséget.

Mert Ausztriában a banktitok még mindig létezik. Senki másnak nem adnak ki információt a bétetek nagyságáról és a bankszámla forgalmáról, csak a tulajdonosnak (kivéve bűncselekmény, pénzmosás esetén). A banki titoktartás alkotmányban szabályozott és csak 2/3-os többséggel lehet megváltoztatni.

Ausztriában még nem hagytak bankokat csődbe menni! Vagyis Az európai uniós irányelvek alapján a betétbiztosítás ugyan 100.000.- Euro, de valójában nyugodtan alhatunk akkor is, ha ennél sokkal több pénzünk van a bankban. Az osztrák állam elvi kérdésnek tartja, hogy a betétesek pénze biztonságban legyen.

Hol nyissunk bankszámlát?

Célszerű olyan bankot választani, amely a lakóhelyünkhöz, vagy a munkahelyünkhöz közel van.

Fontos szempont lehet, hogy legyen magyar nyelvű ügyintézőnk.

Milyen kamatokat lehet elérni? Mennyi adót vonnak el kamatból?

Ausztriában az Euró a törvényes fizetőeszköz, így az Európai Központi Bank irányadó kamatai az irányadóak. Folyószámla kamat 2014-ben : 0,05%, takarékbetétkönyv (Sparbuch) 1-2 éves lekötéssel 0,5% körül van évente.

Az osztrák lakcímmel rendelkezők kamatadót fizetnek (KEST) ennek mértéke 2016 január 1-jén emelkedett, mértéke 27,5%.

A külföldi lakcímmel rendelkezőktől szintén – az európai rendeletek alapján, ún. Auslands-KESt-Verordnung – a KEST kerül levonásra. Mértéke 27,5%.

Szeretne bankszámlát nyitni, és tanácsra van szüksége?!

Olyan bankot tudunk ajánlani, ahol profi magyarul beszélő csapat dolgozik, a bankkártyát az egész euró zónában ingyenesen használhatja, illetve internetes hozzáférést kap a bankszámlájához

Keresse bátran munkatársunkat!

Ausztria, akárcsak Svájc vagy Belgium, Luxemburg, Liechtenstein gyakran a befektetni vágyók célállomása. Nem csoda, hiszen az ország nagyon fejlett, magas színvonalú és nagy múltra visszatekintő pénzügyi, befektetési kultúrával rendelkezik. Sok nemzetközi cég tevékenykedik Ausztria területén, mivel stabil és kiszámítható a törvényi szabályozás. Az osztrák állam különösen nagy jelentőséget tulajdonít a legjobb ( AAA ) besorolás megtartásának.Ausztria esetében a biztonság és állandóság jut először eszünkbe!

Milyen befektetési formák vannak? És melyiket válasszuk?

Számos lehetőség van, többek között, részvények, kötvények, befektetési alapok, életbiztosítások, takarékbetét számlák.

Mivel a sok ajánlat között nehéz kiigazodni, ezért javasoljuk személyes tanácsadó bevonását. Lehetőleg ne egy bank, vagy biztosító embere legyen, hiszen ők a saját társaságuk termékeit javasolhatják csak!

Ki köthet Ausztriában biztosítást?

A legtöbb biztosító társaság csak osztrák lakcímmel rendelkező személyekkel köt biztosítást.

Az Ausztriában hivatalosan dolgozó, de magyar lakcímmel rendelkezőknek sem kell azonban feltétlenül magyar biztosítókhoz fordulniuk, ugyanis néhány társaságnál ezekkel a feltételekkel is szívesen látják az ügyfeleket.

Ha valakinek a megtakarítás a lényeg, akkor lehet találni olyan társaságot is, amely sem lakcímet sem munkaviszonyt nem kér az életbiztosítás megkötésekor.

Érdemes a magyar termékek körében is tájékozódni, ugyanis több biztosító fejlesztett utóbbi időben olyan termékeket, amelyek figyelembe veszik, hogy a szerződő másik európai országban szerzi a jövedelmét. Tehát akár Euróban is fizethet az ügyfél és/vagy kiterjesztette a szolgáltatásokat a tartósan külföldön tartózkodók részére. Itt javasoljuk a független szakember bevonását a választásba!

Mire lehet biztosítást kötni Ausztriában?

Alapvetően 2 típusú biztosítás létezik: a vagyon biztosítások, illetve a személyi biztosítások.

Fontos tudni, hogy a vagyon biztosítások esetében pl. autó, lakás, ház, stb… csak azokat a vagyontárgyakat lehet biztosítani, amelyek Ausztria területi hatálya alá esnek. Vagyis csak osztrák rendszámú autóra, illetve Ausztria területén található ingatlanra fognak a biztosítók szerződést kötni.

A személyi biztosítások esetében a fentebb említett lehetőségek állnak az ügyfelek rendelkezésére.

Hogyan fizetem a biztosítási díjakat?

Ausztriában a biztosítási illetve a biztosítási szerződés törvénye szabályozza a fizetés feltételeit.

Akinek nincs osztrák lakcíme, azok CSAK csoportos beszedéssel fizethetik a díjakat, vagyis osztrák bankszámlával kell rendelkezniük.

Akinek van osztrák bejelentett lakcíme, fizetheti csekken, átutalással, illetve csoportos beszedéssel is a díjakat. A csoportos beszedés ( Abbuchungsauftrag ) azonban minden esetben a legcélszerűbb.

Melyik biztosítónál kössek biztosítást?

Mivel számos biztosító tevékenykedik Ausztriában, ezért a választás nehéz lehet.

Célszerű egy független biztosításközvetítő céget megbízni, hogy keresse ki nekünk a legkedvezőbb ajánlatot. Ennek az az előnye is megvan, hogy egy profi szakember képvisel minket a biztosítókkal szemben, nem kell az ügyfélnek bajlódni az ügyintézéssel, levelezéssel.

Szeretne biztosítást kötni, de nem tudja kihez forduljon?

Forduljon bátran munkatársainkhoz, és ismerjen meg egy profi magyar csapatot, akik az Ön kívánságainak megfelelően garantáltan a legjobb ajánlatot keresik ki a piacról!

Pénzügyi kérdésekben forduljon több éves tapasztalattal rendelkező, független biztosításközvetítő és befektetési tanácsadónkhoz! Sárdi Péter www.sardipeter.com