Adóvisszatérítés vagy helyesebben adókiegyenlítés németül Lohnsteuerausgleich vagy Arbeitnehmerveranlagung azt jelenti, hogy a munkavállaló visszaigényelheti azt az adót, amely az elmúlt években befizetésre került.

Kinek érdemes beadni?

Aki az elmúlt 5 évben Ausztriában dolgozott, annak érdemes lehet az adóvisszatérítés igénylése. Ez alkalmazható akkor is, ha nem fizettek utána adóelőleget, például 20 órás munkaviszony esetén, vagy ha csak tört évet dolgozott. Az adóvisszatérítés mindig ajánlott, függetlenül attól, hogy valaki jogosult-e családi pótlékra, vagy napi ingázó a munkahelye és lakóhelye között, de év közben nem vette igénybe az ezzel járó adókedvezményeket. Bizonyos esetekben az adóhivatal kötelezheti a munkavállalót az adóbevallás benyújtására. Ne hagyd figyelmen kívül az adóvisszatérítés lehetőségét, mivel ez számos előnyt kínálhat azoknak, akik Ausztriában dolgoztak bejelentett munkaviszonnyal.

Amennyiben a Finanzamt-nál a munkaadó leadta az éves fizetés kimutatást –Jahreslohnzettel – úgy maximum 5 évre visszamenőleg lehet az adó visszaigénylést beadni. A munkaadó mindig a következő év február végéig köteles az éves Lohnzettel-t a Finanzamt részére leadni.

Az adót minden munkaadó úgy köteles elszámolni és kifizetni, mintha a munkavállaló egész évben minden hónapban azonos jövedelemmel rendelkezik.

Tehát ha valaki nem egész évben dolgozott, vagy a jövedelme az év közben változott, úgy mindenképpen érdemes az adóvisszatérítést beadni.

Köteles a munkaadó kérelmet beadni az adókiegyenlítésre, amennyiben párhuzamosan két vagy több helyről származott jövedelme.

Ausztriában az adókulcsok sávosan változnak, 2020-ban a sávok a következőképpen alakulnak:

11.000.- Euróig – 0%

11.000 – 18.000.-Euro között – 20% ( korábban 25% volt )

 18.000 – 31.000.- Euro között – 35%

 31.000- 60.000.- Euro között – 42%

 60.000- 90.000.- Euro között – 48%

 90.000 – 1.000.000 Euro között – 50%

1.000.000 Euró felett – 55%

Mire figyeljünk az adóvisszatérítésnél?

Határidők és Dokumentumok:

  • A munkaadóknak minden év február végéig kell benyújtaniuk az éves bérpapírokat az Adóhivatalnak (Finanzamt).

  • A Finanzamt a fizetési papírok teljes beérkezése után kezdi meg a feldolgozást.

Több Munkahely esetén:

  • Amennyiben több munkahelyen volt munkaviszony, meg kell várni, hogy minden munkaadó leadja az éves munkabér kimutatást (Jahreslohnzettel).

Ügyintézés kezdete:

  • Az adóvisszatérítési kérelmek többségét csak márciusban kezdik el feldolgozni.

Jövedelemigazolások kiállítása:

  • A NAV február 15. után állítja ki az E9-es jövedelemigazolásokat. Fontos, hogy minél előbb leadjuk a magyar adóbevallást (nullás vagy jövedelmet tartalmazót), hogy ezt az igazolást mihamarabb megkaphassuk.

  • Amennyiben a házastárs jövedelmét is szükséges igazolni (például egyedülkeresőknél/Alleinerverdiener), partnerünk adóbevallását is időben be kell nyújtani.

Gyorsított Ügyintézés:

  • A magyar adóbevallásokat érdemes minél előbb benyújtani, mivel ezek feldolgozása a NAV-nál akár hetekig is eltarthat.

Ne feledje, hogy az adóvisszatérítési folyamat során a dokumentumok időben történő benyújtása kulcsfontosságú a zökkenőmentes és gyors ügyintézés érdekében.

Hogyan indítsa el az adóvisszatérítését?

Finanzonline fiók ellenőrzése:

  • Ha osztrák lakcímmel rendelkezik és nem szükséges magyar jövedelemigazolás a beadáshoz, javasolt ellenőrizni Finanzonline fiókot. Győződjön meg róla, hogy az osztrák bérpapírjai már leadásra kerültek-e.

Finanzonline Regisztráció:

  • Amennyiben még nincs Finanzonline fiókja, jelezze nekünk e-mailben vagy telefonon, mi beregisztrálunk a rendszerbe, így egyszerűbb lesz az adóvisszatérítés ügyintézése a jövőben.

E9-es Jövedelemigazolás NAV-nál:

  • Ha nem rendelkezik osztrák lakcímmel, a gyorsabb ügyintézés érdekében kezdje el az E9-es jövedelemigazolás igénylését a NAV-nál.

Magyarországi Jövedelem Értelmezése:

  • Magyarországon jövedelemnek számít a bérjövedelem, vállalkozói jövedelem, CSED, GYED, munkanélküli ellátás, valamint az osztalék, tőkejövedelem, ingatlan bérbeadásból vagy ingatlaneladásból származó jövedelem. Amennyiben a felsoroltak közül valamelyik érinti az adott évben, abban az esetben be kell adnia a magyar adóbevallását, hogy a NAV kiadja jövedelemigazolást erről. Ha bármilyen jövedelme volt Magyarországon, azt a magyar adóbevallásban kell szerepeltetni.

Milyen adókedvezmények vannak?

Különféle adókedvezmények állnak rendelkezésre, amelyeket érdemes igénybe venni. Tanácsadóink személyre szabottan, minden elérhető adókedvezményt figyelembe véve adják be önnek az adóvisszatérítést.

Ismerkedjen meg az elérhető adókedvezményekkel:

  • Családi adókedvezmény (Familienbonus Plus)

  • Egyedülkereső adókedvezmény (Alleinverdienerabsetzbetrag)

  • Egyedül nevelő adókedvezmény (Alleinerzieherabsetzbetrag)

  • alacsony jövedelműeknek adókedvezmény (Negativ Steuer)

  • ingázó átalány (útiköltség) (Pendlerpauschale)

  • csalához történő hazautazás adókedvezmény (Familienheimfahrten)

  • kettős háztartás vezetés adókedvezmény (Doppelte Haushaltsführung)

  • Munkaeszköz, munkaruha (Arbeitsmittel)

Mennyi ideig tart a feldolgozás?

Az adóvisszatérítések feldolgozása hivatalosan 6 hónap, ettől függetlenül ez változó időtartamot vehet igénybe. Általában az adóhivatal a bevallásokat a beérkezés sorrendjében dolgozza fel, a beadványokat azonban rendszeresen felülvizsgálják, így ebben az esetben a feldolgozás időtartama elhúzódhat, akár 3-6 hónapig is. Az adóvisszatérítés feldolgozási idejének bizonytalansága miatt érdemes türelemmel várni az eredményre, illetve minden szükséges dokumentációt irodánk rendelkezésére bocsátani az esetleges hiánypótlás megválaszolása érdekében.