2024 januártól újra emelkedik az osztrák családi pótlék összege

Szerző: | jan 8, 2024 | Egyéb kategória

A szociális juttatások és levonható összegek valorizálásával többek között a családi pótlék is emelkedik 2024-től kezdődően 9,7 százalékkal. Ez évente akár 275 euróval többet jelent gyermekenként, több gyermek esetén az összeg tovább nő.

Az új összegekről a 2024-es évre a finanz.at oldalán lehet többet olvasni: https://www.finanz.at/news/familienbeihilfe-hoehe-2024-10132/

Valorizáció: egy olyan folyamat, amely során a pénzügyi vagy szociális juttatásokat, valamint egyes egyéb számértékeket az inflációhoz vagy más gazdasági változókhoz igazítják. Az infláció a pénz értékvesztését jelenti az idő múlásával, és a valorizáció segít a juttatások vagy összegek vásárlóerejének megőrzésében. Az évente történő valorizáció a változó gazdasági környezetben történő szükséges kiigazításokat biztosítja annak érdekében, hogy a juttatások és összegek ténylegesen fedezzék az életszínvonal költségeit.

A családi pótlék, valamint számos más szociális juttatás is idéntől az inflációs rátához lesz igazítva. A valorizáció évente fog megtörténni. Így lesz ez 2024-ben is, amikor a juttatásokat (előreláthatóan) 9,7 százalékkal tervezik emelni.

Az alábbiak szerint alakul 2024-ben a családi pótlék összege.

Ezzel a családi pótlék, Absetzbetrag (adókedvezmény) és más juttatások is jelentősen nőnek. Az emelés számítási időszaka 2022. augusztusától 2023. júliusáig terjedő átlagos infláció alapján történik. A jelenlegi becslések szerint ez 9,7 százalék.

Ez évente 140,40 és 203,28 euró között lesz egy gyermek esetében, annak életkorától függően. Együtt a Kinderabsetzbetrag-gal (gyermek adókedvezmény), amelyet 2024-ben szintén 9,7 százalékkal emelnek, 61,79 euróról (2023) havonta 67,78 euróra gyermekenként, ami évente akár 275,16 euróval többet jelenthet egy gyermekre vonatkozóan.

Ezen emelések mellett tervek vannak egy általános gyermekalapbiztosításra (Kindergrundsicherung) is, amely a háztartás jövedelmétől függően akár havi 300 euróval több családi pótlékot jelenthet.

Az alábbiak szerint alakulnak 2024-ben az új családi pótlék és Absetzbetrag (levonás, adókedvezmény) összegek:

Akik jogosultak a családi pótlékra, két vagy több gyermek esetén további kedvezményt is fognak kapni. Ez is az inflációs rátához lesz igazítva.

Így nőnek az új Absetzbetrag összegek 2024-től:

Összesítve tehát így néz ki a családi pótlék 2024 január 1-jétől a korábbi évekhez képest:

Forrás: www.finanz.at

Családi pótlékkal kapcsolatos kérdésekben forduljon az OMIP szakértő csapatához!

Ez is érdekelheti

Újabb jogvita
Újabb jogvita

Jogvita miatt késik az osztrák családi pótlék

KÉRDÉSE VAN? HÍVJON MINKET!

omip

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Határidők, hasznos információk. Ne maradjon le a legújabb hírekről!
    Adatvédelmi tájékoztató

    Impresszum

    Minden jog fenntartva!-OMIP Sopron