Változások osztrák GYES igényléssel kapcsolatban 2024-től

Szerző: | jan 10, 2024 | Egyéb kategória

2024-től az osztrák GYES igényléssel kapcsolatban is változott pár dolog, amire figyelni kell! Nézzük mik ezek:

A Karenz (szülési szabadság) legkorábban az anya szülés utáni foglalkoztatási tilalom után (védelmi időszak – Mutterschutz) kezdődik, vagy – a Karenz megosztása esetén – az anya vagy az apa Karenz-ének befejezése után.

Karenz azoknak a gyermekeknek, akik 2023. november 1. előtt születtek

A Karenz a bejelentett (= egyeztetett) időtartam után ér véget, de legkésőbb a gyermek második születésnapja előtti napon. Tehát a munkát legkésőbb a gyermek második születésnapján kell újra felvenni.

Karenz azoknak a gyermekeknek, akik 2023. november 1. után születtek

2023. november 1. után született gyermekek esetén a Karenzanspruch csak az alábbi esetekben ér véget a gyermek második születésnapja előtti napon:

  • ha a másik szülő legalább két hónapig vesz igénybe Karenzzeit-ot
  • ha Ön egyedülálló szülő vagy ha az egyik szülőnek nincs Karenzanspruch-ja (önálló vállalkozók, munkanélküliek, hallgatók stb.), és a másik szülő a foglalkoztatási tilalom vége után legalább két hónappal kezdi meg a Karenzidőt.
  • ha a két szülő közül csak az egyik vesz igénybe Karenzidőt és nincs a fent említett eset, a Karenz már a gyermek 22. hónapjának lejártával véget ér!

A Karenz legfeljebb kétszer osztható meg a szülők között. Egy Karenzrésznek (Karenzteil) legalább 2 hónapig kell tartania. A Karenz időtartamát írásban be kell jelenteni a munkaadónak. Kérjük, vegye figyelembe az Elternkarenz bejelentési határidejeit!

Bejelentési határidők

Ha a szülő az 1. Karenzrészt igénybe veszi:

Anyák: a gyermek születése utáni védelmi időszakban (Mutterschutz)

Apák: a gyermek születése utáni 8 hétig

Ha a szülő a 2. vagy 3. Karenzrészt igénybe veszi:

A bejelentésnek legkésőbb az előzőleg gondozó szülő Karenzidőszakának lejárta előtt 3 hónappal meg kell történnie.

Figyelem! Mivel a felmondási és elbocsátási védelem csak a kívánt Karenzidőszak előtti 4. hónaptól kezdődik, írásban tájékoztatnia kell a munkaadót a Karenz kezdete előtti 4. és 3. hónap között!

Védett vagyok-e a diszkrimináció ellen?

Az Ön jogai a szülői szabadságot a Kiegyensúlyozott Bánásmód Törvény védelmezi. Ez azt jelenti, hogy ezekkel a jogokkal kapcsolatosan nem lehet diszkriminálni Önt. További információkért kattintson ide: https://www.arbeiterkammer.at/beratung/arbeitundrecht/Gleichbehandlung/index.html

Írásban értesítenie kell munkáltatóját a terhesség tényéről, a szülési szabadságról és erre vonatkozó terveiről, lehetőleg ajánlott levélküldeménnyel.

Figyelem! A szülési szabadság megosztása esetén a második szülőre vonatkozó felmondási védelem 4 hónappal a kívánt szabadság kezdete előtt kezdődik.

A felmondási védelem (Kündigungsschutz) biztosítása érdekében szükséges, hogy a szülési szabadságot a kívánt időpont előtti 4. és 3. hónap között ismertesse a munkáltatóval. Legjobb, ha ezt írásban teszi meg!

Ha apaként szeretné igénybe venni az 1. Karenzrészt, az értesítést a munkáltatónak a gyermek születésétől számított naptól kell megtennie, mivel a felmondási védelem csak ekkortól lép életbe.

A szülési szabadság (Karenz) alatt nem kap fizetést. Erre az időszakra gyermekgondozási segélyt (Kinderbetreuungsgeld) kap.

Választhat az jövedelemfüggő Kinderbetreuungsgeld és a Kinderbetreuungsgeldkonto között.

Jövedelemfüggő Kinderbetreuungsgeld

Az jövedelemfüggő Kinderbetreuungsgeld igénybevétele a gyermek 1. születésnapjáig lehetséges. Amennyiben mindkét szülő igénybe veszi a Kinderbetreuungsgeldet, a jogosultság időtartama legfeljebb a gyermek 14. élethónapjáig meghosszabbodik. Függetlenül attól, a törvényes szabadságot a gyermek 2. születésnapjáig vagy a gyermek 22. hónapos korának lejártáig is igénybe lehet venni.

Kinderbetreuungsgeldkonto

A Kinderbetreuungsgeldkonto esetében a szülők rugalmasan meghatározhatják, mennyi ideig kívánják a Kinderbetreuungsgeldet egy meghatározott időkereten belül igénybe venni.

A Kinderbetreuungsgeld összege minden szülő számára egyforma, és ez 2024-től 14.355,45 euró.

Ha mindkét szülő igénybe veszi a Kinderbetreuungsgeld-Konto-t, az összeg 17.934,48 euró, ahol a második szülőnek 3.579,03 euró át nem ruházható összeg jár. A szülők így az igénybevétel időtartamát igényeikhez vagy a munkajogi szabadság időtartamához igazíthatják.

Lehetséges igénylési időtartamok

Egy szülő a gyermek születésétől számított 365. napig veheti igénybe a GYES-t, vagy meghosszabbíthatja azt a gyermek születésétől számított 851. napig (kb. 12 vagy 28 hónap).

Mindkét szülő a gyermek születésétől számított 456. napig veheti igénybe, vagy meghosszabbíthatja azt a gyermek születésétől számított 1063. napig (kb. 15 vagy 35 hónap).

A GYES napi összegben kerül kiszámításra, és attól függően változik, hogy mennyi ideig veszik igénybe (365 naptól 851 napig), 39,33 eurótól a legrövidebb és 16,87 eurótól a leghosszabb időtartam esetén.

Minél hosszabb az igénybevétel időtartama, annál alacsonyabb lesz a napi összeg.

Forrás: www.arbeiterkammer.at

Kérdése van? Keresse az OMIP csapatát a gyors válaszért!

Ez is érdekelheti

Újabb jogvita
Újabb jogvita

Jogvita miatt késik az osztrák családi pótlék

KÉRDÉSE VAN? HÍVJON MINKET!

omip

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Határidők, hasznos információk. Ne maradjon le a legújabb hírekről!
    Adatvédelmi tájékoztató

    Impresszum

    Minden jog fenntartva!-OMIP Sopron