Újabb jogvita

Szerző: | nov 6, 2023 | Egyéb kategória

A családi pótlék kifizetése számos magyarországi ingázó család számára elakadhat, mivel sem Ausztriából, sem Magyarországról nem érkezik meg – olyanok is vannak, akik május óta várják a kifizetést. Az ok egy jogvita Ausztria és Magyarország között.

Május 8-án a kancellár utasítást adott a Finanzamt részére a folyamatban lévő családi pótlék kérelmek feldolgozásának és kifizetésének leállításáról. Ezen intézkedés érinti azokat a családokat, ahol a szülők külön élnek, és az Ausztriában dolgozó szülő Magyarországon neveli gyermekét.

Az osztrák hatóság mindkét szülő családi pótlék jogosultságát vizsgálná, míg Magyarországon csak a gyermekkel élő szülőt tekintik családtagként, a külön élő szülőt nem, így nincs információ róla. Ez a vita korábban is problémát okozott a kifizetések terén, de az osztrák fél rendszerint áthidalta az információhiányt, a két ország elrendezte egymás között az illetékesség megállapítását. Május 8. óta azonban ezt már nem teszik meg, így az új kérelmek és adatmódosítások nem jutnak el a kifizetést meghatározó határozatokig.

osztrák családi pótlék

„A véleménykülönbség az elvált szülők családi ellátásra való jogosultsága tárgyában mutatkozik, elsősorban azokban az esetekben, amikor a gyermekét egyedülállóként nevelő szülő a gyermekkel Ausztriában él, míg a tőlük különélő szülő Magyarországon folytat kereső tevékenységet” – írta a külügy.

A tárca azt is hozzátette, hogy az illetékes osztrák minisztériummal folyamatos az egyeztetés. Az érintett családok a Belügyminisztériumhoz vagy a Magyar Államkincsárhoz fordulhatnak tájékoztatásért átmeneti megoldást is kínálnak a problémára.

„A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint minden érintett család számára – akik ezt az ideiglenes családi ellátást kifejezetten kérték a lakóhelyük szerinti Kormányhivatalnál – megállapították a Magyarországon érvényes ellátást, így elvileg nem fordulhat elő, hogy a gyermeket egyedülállóan nevelő szülő nem részesül családi ellátásban” – közölte a minisztérium.

Az érintetteknek csak türelmet tudunk javasolni, különösen, hogy általában a gyermeke(i)t egyedül nevelő szülők érintettek. A szakszervezetek is azt ajánlják mindenkinek, hogy a felfüggesztés ellenére is adják be családi pótlék iránti kérelmet.

Fontos tudni, hogy a családi pótlék iránti igény 5 évre visszamenőleg érvényesíthető. Tehát, ha a vita rendeződik és elindulnak a kifizetések, azokat visszamenőlegesen is megkapják majd az igénylők.

Ha kérdése van, forduljon irodánkhoz! https://omip.hu/kapcsolat/

KÉRDÉSE VAN? HÍVJON MINKET!

omip

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Határidők, hasznos információk. Ne maradjon le a legújabb hírekről!
  Kapcsolat

  9400 Sopron, Színház utca 14. I. emelet

  Rólunk
  Szolgáltatások
  Blog
  Kapcsolat

  Adatvédelmi tájékoztató

  Impresszum

  Minden jog fenntartva!-OMIP Sopron